De eerste harplessen 

In je eerste harplessen gebeurt er veel, want de leerling krijgt veel nieuwe informatie om te verwerken. De precieze invulling van de eerste lessen verschillen van persoon tot persoon. Over het algemeen zien ze er als volgt uit:

De eerste les

De eerste les

De invulling van de volgende lessen hangt heel erg af van je leeftijd, of je al noten kan lezen en of je thuis al een harp hebt staan. We beginnen met het kijken wat je nog van de vorige les weet. Weet je nog hoe je achter de harp moet zitten en waar je dan op moet letten? Weet je de liedjes die je de vorige les hebt aangeleerd?

Verder gaan we in deze harples de harp verder ontdekken. Op welke manier kan je nog meer geluid uit een harp krijgen? Als je nog geen noten kan lezen, leg ik je de beginselen van het notenschrift uit. Alles staat in het boek, dus je hoeft niet gelijk alles te onthouden. Daarnaast gaan we nog lekker improviseren en een liedje leren.

Als je al noten kan lezen gaan we gelijk met oefeningen en liedjes aan de slag. Je leert ook direct met drie vingers harpspelen.

Als je thuis een harp hebt staan, krijg je deze les je eerste huiswerk mee: de eerste stukjes die je thuis kan oefenen.
De tweede les

De tweede les

In de tweede harples gaan we eerst kijken hoe het met het huiswerk is gegaan. Is alles gelukt? Waar had je moeite mee en wat ging er allemaal goed?

Als je nog geen noten kan lezen, gaan we hier nog even verder naar kijken. Als het goed is, heb je aan het eind van deze les de basis van de notenbalk door. In de lessen die volgen leer je telkens een nieuwe noot aan, dus je hoeft niet alles in een keer te onthouden. Verder gaan we in deze les je eerste oefeningen en stukjes bekijken, zodat je hier thuis op kan oefenen. Als je al wel noten kon lezen, gaan we rustig door op de stukjes en de techniek van de vorige les.
En daarna

En daarna

In de harplessen die volgen krijg je elke les oefeningen mee en leer je stukjes spelen. Hoe snel je vooruit gaat, hangt af van hoeveel je thuis oefent. Afhankelijk van wat je zelf wilt, gaan we daarnaast ook improviseren, naar muziek luisteren en samenspelen. Als er liedjes of stukjes zijn die je graag wilt spelen, mag je dat altijd aangeven. Dan ga ik voor je kijken wat ik kan doen.
Harples bij jonge kinderen

Harples bij jonge kinderen

Met jonge kinderen begin ik vaak niet met het notenschrift. Met hen ga ik improviseren en spelen met en op de harp. Als de leerling er aan toe is gaan we rustig met stukjes beginnen (vaak nog zonder bladmuziek) en langzaam aan noten lezen.